Het is al weer 20 jaar geleden dat de laatste elfstedentocht werd verreden. De afgelopen dagen is het kwik weer stevig gedaald maar ik vraag me af of we nog ooit een elfstedentocht zullen krijgen.

Hoe raar het ook klinkt, maar ik herinner me die laatste elfstedentocht als de dag van gisteren. Oud en nieuw hadden we nog maar net achter de rug toen op 4 januari 1997 het startschot klonk voor de vijftiende elfstedentocht. De tocht der tochten is de afgelopen 108 jaar pas vijftien keer verreden maar toch is iedereen er mee bekend.

Ik vraag me af hoe vaak deze tocht de komende honderd jaar zal worden verreden. Het klimaat is de laatste decennia flink veranderd. De winters worden milder terwijl de zomers hoge uitschieters kennen. Steeds vaker gaat de winter voorbij zonder dat we echt op natuurijs hebben kunnen schaatsen, laat staan dat er 10.000 mensen langs 11 steden in Friesland kunnen rijden over het ijs.

De weersontwikkelingen van de afgelopen dagen zijn echter gunstig. Ik zie een toenemend aantal plassen en sloten dichtvriezen. Het is te hopen dat de vorst zich doorzet zodat zich een dikke laag ijs kan vormen op de verschillende waterwegen.