Onlangs verklaarde iemand op een feestje dat vakanties leuk zijn, maar dat zij de noodzaak van het reizen niet zo zag zitten. Daar ben ik het niet mee eens, en wel om de volgende vijf redenen.

Het reizen stelt je in staat om nieuwe culturen, levensstijlen en tradities te verkennen. Het zal dus je wereldbeeld en de perceptie van de wereld doen veranderen. Dankzij die kennis kun je jezelf scherp houden en beter nieuwe doelen stellen.

De ervaring dat zaken die thuis als ‘normaal’ of ‘de norm’ worden beschouwd, in feite dat elders niet zijn zal bijdrage in je respect en acceptatie dat niet alles is zoals het is.

Thuis is niet altijd daar waar je hart ligt. Hoe meer je reist hoe meer je beseft dat je huis, in feite, gewoon een postadres is. Wanneer je reist wordt je automatisch deel van iets ‘groters’ of ‘werelds’.
Je geeft minder uit aan de vakantie-ervaring dat dat je uitgeeft om je huis te stylen om weer te geven wie je denkt dat je bent.

Reizen doet je de kleine dingen beter waarderen. Het delen van de kleine momenten van intens geluk op verrassende locaties doet veel meer dan een avondje hangen op de bank.