De kerstboom bij zowel ons thuis, als die op kantoor, is opgetuigd met kerstversiering die ik al jaren bezit. Toch overweeg ik om volgend jaar over te stappen naar LED verlichting. Dat moet helpen de boom langer groen te houden.

Het blijft altijd moeilijk te voorspellen hoe lang een kerstboom groen blijft en z’n naalden niet verliest. Juist daarom moet het moment van het plaatsen van een kerstboom, zorgvuldig worden overwogen.

Nu blijkt uit een studie uit Canada dat de kerstverlichting kan bijdragen in de kwaliteit van de boom. Het LED licht schijnt een positief effect te hebben op de fotosynthese van de boom. Zeker wanneer de lichtjes wit en rood van kleur zijn. Dankzij die verbeterde fotosynthese weet de kerstboom langer z’n naalden vast te houden.
Het spectrum van de rode en witte LED lichtjes draagt er toe bij dat de boom meer suikers en koolhydraten gebruikt. De boom krijgt dus langer energie en zal zo zo’n naalden behouden.

Toch goed om te weten. Ik wist al dat LED licht minder energie verbruikt. Nu heb ik dus een extra reden om volgend jaar de oude spullen in de ban te doen en te vervangen door de nieuwe techniek.