Wist je dat er zeven verschillende wijnkurken bestaan om wijnflessen goed af te sluiten? Lees dit artikel om de verschillen te weten zodat je weet waar je over praat wanneer je met kerst nog een flesje opentrekt.

Agglomeraat kurk
Agglomeraat kurk is de goedkoopste kurk die beschikbaar is. Het bestaat uit stukjes kurk die zijn vastgelijmd. Je loopt daarbij wel het risico dat de stukjes in de wijn terecht komen. Deze kurk is daarom niet geschikt voor wijn die lang moet rijpen.

Champagne kurk
Een gemiddelde champagnefles bevat meer dan één miljoen bubbles en meer luchtdruk dan een gemiddelde auto. Om die reden zijn kurken voor champagneflessen altijd gemaakt van hoge-kwaliteit samengeperste kurk.

Normale kurk
Dit is de standaard kurk die voor de meeste flessen wordt gebruikt. Sommige wijnmerken gebruiken een langere versie. Zij claimen dat je de wijn daardoor langer goed kunt houden.

Synthetische kurk
Het is niet de favoriete van mensen die tradities er op na houden maar synthetische kurken hebben het voordeel dat ze de wijn niet vervuilen met stukjes kurk.

Schroefdop
Voor veel mensen is dit helemaal ‘vloeken in de kerk’ maar schroefdoppen hebben bewezen dat ze, in feite, de beste afsluiter zijn voor wijnen die niet lang hoeven te rijpen.

Stop
De glazen of plastic stop met een siliconen randje als afsluiter is de meest opmerkelijke vorm van afsluiten van wijnflessen. Het is tevens ook de duurste.

Zork
Deze afsluiter is niet als schroefdop maar het geeft dezelfde ploppende ervaring als kurk. Je vindt de zork metname op Leese-Fitch flessen. Het werd bekend als ‘s werelds eerste herbruikbare stop voor wijnflessen.