Toen Paul Pogba eerder dit jaar overstapte naar Manchester United was ik vooral verrast door de hoge transfersom. Maar de zaken in sport gaan goed en het plafond is nog lang niet bereikt.

Manchester United betaalde 105 miljoen euro voor de Fransman. Dat was 5 miljoen meer dan dat Real Madrid betaalde toen het Garth Bale aantrok.

De explosie in transfersommen is mogelijk geworden dankzij de toegenomen inkomsten uit de televisierechten. Daar lijkt het einde nog niet in zicht. Afgelopen zomer gaven de clubs in de Premier League samen bijna anderhalf miljard euro uit aan nieuwe spelers. De TV inkomsten in de Duitse Bundesliga lagen dit jaar 40% hoger, metname dankzij een televisie deal waarvan de waarde wordt geschat op bijna drie-en-een-half miljard euro.

Niet alleen in het voetbal gaan de inkomsten fors omhoog. De Amerikaanse basketbalbond (NBA) had dit jaar een record-winst van 800 miljoen euro op een omzet van bijna 5 miljard euro. Toch kan de best betaalde NBA speler, LeBron James niet tippen aan het inkomen van de best betaalde voetballer; Christiano Ronaldo. Waar LeBron James het moet stellen met bijna een half miljoen euro per week, ontvangt Ronaldo ruim anderhalf miljoen euro per week aan salaris en sponsorinkomsten.