Ik weet niet wie, maar ergens ter wereld gaat iemand deze kerst een prachtig cadeau krijgen. Tijdens een veiling in het Zwitserse Geneve kocht een onbekende koper een zeldzaam Patek Philippe horloge. De neergetelde prijs voor dit horloge; een slordige 10 miljoen euro.

Het roestvrijstalen horloge was oorspronkelijk getaxeerd op 2,5 miljoen euro maar wisselde binnen 13 minuten van koper. Het horloge is er één van vier waarvan het bestaan bekend is.

Zeldzame horloges zoals deze Patek Philippe profiteren op dit moment enorm terwijl de gevestigde horlogemakers steeds meer moeite hebben hun modellen te slijten. Cartier moest onlangs nog hele voorraden terugkopen omdat de winkels ze niet verkocht kregen. En dat terwijl dit luxe merk toch jarenlang 20 miljoen horloges per jaar heeft gemaakt.

Het Patek Philippe model dat nu voor ruim 10 miljoen euro werd verkocht werd in 1943 geproduceerd. Het horloge mechanisme past zichzelf af tijdens een schrikkeljaar. Het is de tweede keer dat een Patek Philippe een record doet breken. Het laatste horloge dat voor een recordbedrag werd verkocht was eveneens een Patek Philippe. Voor dat polshorloge werd bijna 7 miljoen euro betaald.

Ergens zal er dus iemand gelukkig gemaakt worden met een peperduur polshorloge. Zal deze het gaan dragen of zal het horloge veilig in een kluis worden opgeborgen?