Ik heb altijd al veel respect gehad voor de top-kok Jamie Oliver maar zijn idee om een extra belasting te heffen op suiker lijkt mij een zeer goed plan.

Jamie wil op die manier proberen gezond eten en drinken te stimuleren. Inmiddels is de Britse Theresa May al overstag en ook in, Ierland, Portugal en Zuid-Afrika wordt gesproken over de introductie van de belasting. Volgens Jamie is de heffing van een extra belasting de enige manier om de ongezonde industrie voor limonades en frisdranken te straffen. Om een voorbeeld te stellen heft hij al jaar en dag een extra bedrag op frisdranken die hij schenkt in zijn restaurants. Dat heeft ‘m zo’n 200.000 euro opgeleverd die hij aan een goed doel heeft geschonken.

Jamie begon de actie toen hij in Amerika realiseerde hoe slecht kinderen eten en drinken. Veel kinderen kregen gratis eten en drinken op school. Daar dronken ze veelal milkshakes en het gros van de leerlingen dacht dat melk roze of bruin van kleur was, op basis van deze milkshakes. Hij schrok nog meer toen hij zag hoeveel suiker er in de milkshakes zat. Ook frisdranken bevat veel suiker. Met zijn kruistocht wil Jamie overgewicht en suikerziekte tegen gaan. De Belgische overheid heeft het idee echter vooruitgeschoven omdat het onze koopkracht zou aantasten. Tja!?