Wanneer je nog een goede wijn zoekt voor bij het kerst-diner, pas dan op met een Italiaanse wijn. De Italiaanse politie onderzoekt momenteel honderden wijnhandelaren die verdacht worden van het aanlengen van de wijn.
De handelaren worden verweten dat ze pinot grigio hebben aangelengd met een inferieure wijnsoort. Kopers van de wijn zijn misleidt omdat de handelaren documenten die de echtheid van de wijn moeten aantonen, hebben vervalst. In totaal gaat het om 300 verdachten. Zij zien het aanlengen van de wijn echter niet als een misdrijf. Volgens hen doen buitenlandse partijen dat al veel langer.

Politie en justitie in Italië schatten dat er voor zo’n 20 miljoen euro is gefraudeerd. Onlangs vernietigde ze in Lombardije een partij wijn ter grote van 400.000 flessen. Daar zouden tanks met Riesling en pinot griogio door de politie zijn open gezet.

Als de beschuldigingen waar zijn dan zal dat een forse klap zijn voor de Italiaanse wijnindustrie. Die staat momenteel stevig onder druk door een goede oogst in Frankrijk en de opkomst van heerlijke en betaalbare wijnen uit Zuid-Afrika.

Wat je als alternatief moet nemen voor deze Italiaanse wijnen kan ik je niet zo zeggen. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur maar ook van de maaltijd waarbij je de wijn wilt schenken.