Wanneer straks de kerstvakantie aanbreekt en alle kinderen de hele dag door thuis zijn, zal het een gekkenhuis van jewelste zijn. Gelukkig heb ik 5 natuurgebieden in mijn omgeving waar ik even tot rust kan komen.

Antwerpen voorbij ligt het Mechels Rivierengebied. Het is een groots weidelandschap. Hier kun je heerlijk wandelen en vogels bekijken.

Richting Arendonk is het Landschap De Lierman. Een heide-landschap met kruidige gagelstruiken, zoete brem en uitgestrekte bossen. Het is een van de oudste natuurgebieden van België.

Ook het natuurgebied de Vallei van het Merkse is een aanrader. Dit beekdal ligt op de grens met Nederland en je kunt hier heerlijk langs de oever van het bijriviertje De Mark wandelen.

Zelfs het havengebied van Antwerpen geeft me soms rust. Dan pak ik de fiets en bekijk ik er de voorbij varende schepen. Er is zelfs een officiële fietsroute van 56 kilometer die begint aan het Spaansfort in Verrebroek-Beveren.

Tenslotte is er de Kalmhoutse heide. Metname het Stappersven is daar de moeite van het bezoeken waard. Sinds ze er een herstelprogramma zijn gestart stuiven de duinen weer opnieuw. Dat is een goede ontwikkeling omdat de natuur zich zelf herstelt.