Web-winkel Amazon werkt aan een supermarktconcept waarbij klanten de aangekochte producten niet meer hoeft te scannen bij de kassa. Dankzij de techniek die wordt gebruikt bij zelfrijdende auto’s is de tijd van rijen bij de kassa’s binnenkort voorbij.

De eerste winkel van Amazon komt in Seattle. Momenteel wordt de techniek getest. Het is de bedoeling dat deze week allereerst de basisproducten, zoals brood, melk, kans en kant-en-klaar maaltijden, gaat verkopen. Wanneer de proef slaagt zou het assortiment kunnen worden uitgebreid.

Klanten die hier willen winkelen dienen eerst een mobiele app te downloaden voordat ze de winkel kunnen betreden. Daarna kunnen ze hun winkelwagentje vullen. Kunstmatige intelligentie, sensoren en beeldherkenning wordt gebruikt om vast te stellen welke producten de klant mee naar huis neemt. Betaling vindt plaats via het Amazon account.

Het concept is al getest in een boekenwinkel die Amazon vorig jaar lanceerde. Ook die winkel werd eerst geopend in Seattle.

Wanneer het concept aanslaat dan kan dit grote gevolgen hebben voor de traditionele supermarktketens. Winkelketens die hier slim op inspringen kunnen hun omzet enorm zien groeien, maar ketens die krampachtig vast blijven houden aan de klassieke kassa met cassiere zullen de boot straks gaan missen. Het is onbekend hoe de vakbonden tegen het concept aankijken.