Volgens de provincie Antwerpen zijn er ruim 83.000 huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier dankzij het aanbod van groepsaankoop voor groene energie. Wij zijn daar één van.
Het aanbod dat de provincie had gedaan was simpelweg te mooi om voorbij te laten gaan. Maar dat 10% van de huishoudens in de provincie hier in mee zouden gaan, had ik niet verwacht. In totaal stappen nu dus bijna 84.000 huishoudens over naar een andere leverancier. In 2010 waren dat er nog maar 12.000 en in 2011 was dat aantal bijna 23.000. Nu dus ruim drie keer zoveel.

De groepsaankoop behelst de collectieve aanschaf van stroom en gas. Ook is er een dergelijk initiatief voor zonnepanelen. Het doel is om de factuur voor energie te verlagen en volgens de provincie is men daar in geslaagd. In de afgelopen zeven jaar zou de totale factuur van alle overgestapte burgers al met ruim 82 miljoen euro zijn verlaagd. Dit jaar alleen al scheelde dat bijna 18 miljoen euro. Dat klinkt goed maar daar moet ik bij aantekenen dat dit betrokkenheid gaat vergen van het gezin. Ik wijs de kinderen er daarom altijd op om nooit overbodig het licht te laten branden of apparatuur zoals computer, aan te laten staan wanneer ze niet worden gebruikt. Het verbruik van die apparaten mag misschien niet hoog zijn, maar mij gaat het vooral om het principe.

Die 209 euro die we straks gemiddeld als gezin gaan besparen kan ik mooi voor wat anders gebruiken!