De afbraak van de voormalige discotheek Zillion is een feit. Binnenkort is de discotheek waar ik Caroline voor het eerst ten dans vroeg, verleden tijd. En dat terwijl Zillion ooit de norm in de discotheekindustrie bepaalde.

In de vijf jaar dat Zillion heeft bestaan wist de discotheek zich te onderscheiden van allerlei andere dansgelegenheden. Voor een discotheek had ze een geweldige technische infrastructuur. Zo waren er volledig roterende lichtshows die gebruik maakte van 500 intelligente spots. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van industrierobots, vuurwerk en confettikanonnen. Ook had de discotheek een aquarium.

Voor ons was Zillion destijds het summum omdat het verschillende moderne muziekstijlen draaide. In 1998 was het zelfs het décor voor de MTV Music Awards maar ook tegenhanger TMF huurde regelmatig de zaal voor grote televisie-evenementen.

Met de populariteit van Zillion groeide echter ook het verzet. Zo bleek dat Zillion niet de juiste vergunningen had aangevraagd. Ook was de overlast van aanzienlijk meer bezoekers dan vooraf was beloofd, de omwonenden een doorn in het oog. Uiteindelijk werd de discotheek in 2002 gesloten en nu, 14 jaar later, wordt het pand dus gesloopt. Op de plek worden 94 nieuwe appartementen met hotel-service gebouwd. Misschien dat Caroline en ik, wanneer de kinderen het huis uit zijn, daar moeten intrekken om ons leven op dezelfde plek af te sluiten waar we het ooit begonnen.

Foto: Dirk Laanen