Ik heb de ontwerpen voor een nieuwe stadion voor Feyenoord gezien. Wanneer het doorgaat dan heeft Feyenoord straks een prachtig nieuw stadion en is Rotterdam een nieuwe boulevard rijker. Gelukkig draait het plan niet alleen om een nieuw stadion maar meer om de financiële haalbaarheid.

Een stadion dat moet bestaan van wat voetbalwedstrijden alleen is tegenwoordig financieel niet meer haalbaar. Om het financieel draagkracht te geven zal het stadion meerdere functies moeten kunnen vervullen. Kantoren, conferentie-ruimtes, winkels een bioscoop of een fitness centrum zijn de meest voor de hand liggende oplossingen die kunnen bijdragen in de financiële draagkracht van een stadion.

Door een 800 meter lange commerciële strip langs de Maas in het ontwerp te betrekken wordt het financële plaatje aantrekkelijk. Op deze strip zouden restaurants, hotels en andere entertainment zich kunnen vestige. Ook kan men er straks wonen. Volgens de architecten kost het nieuwe stadion alleen straks zo’n 365 miljoen euro. Het stadion krijgt een dak dat bij slecht weer kan worden gesloten en het uitgangspunt is dat de fans dicht op het veld komen te zitten. Zo moet de unieke sfeer van De Kuip worden behouden.

Wat mij vooral aanspreekt in de plannen is dat de huidige Kuip bewaard blijft. Een deel van de renovatie uit de jaren ’90 zal worden teruggedraaid. In de bovenste ring worden 160 appartementen gerealiseerd terwijl elders in het stadion winkel en sportfaciliteiten worden aangebracht.