Samen met de kinderen ben ik vanochtend bij de vervanging van de langste fietsbrug van Vlaanderen weesten kijken. De nieuwe brug werd ter plekke op z’n pijlers getild.

De nieuwe fietsbrug over het Albertkanaal vervangt de IJzerlaanbrug en verbindt Merksem met de wijk Dam. De brug meet 85 meter in lengte en wordt ruim 9 meter hoog.

Om het spektakel voor de toeschouwers compleet te maken had bouwbedrijf BAM de oude brug ingericht als lopend buffet. Zo konden we onder het genot van koffie, koffiekoeken en een broodje, de installatie volgen.
Volgens de Vlaamse minister Ben Weyts is de nieuwe brug noodzakelijk. Dankzij de brug kunnen werknemers en inwoners op een milieuvriendelijke wijze snel en veilig naar de andere kant van het kanaal. Wat nog belangrijker is, is dat de nieuwe brug het mogelijk maakt dat containerschepen voortaan meer containers kunnen stapelen. Omdat de nieuwe brug 9 meter boven het wateroppervlak uitsteekt, waar de oude brug dat maar 6,7 meter deed, kunnen de schepen de containers nu 4-hoog stapelen.

Een schip van 18.000 ton kan zo voldoende containers vervoeren om 600 vrachtwagens van de weg te halen, zo rekende de minister ons voor. 600 vrachtwagens; dat zal veel verkeersproblemen schelen op de weg. Het zal tevens het verkeer heel wat veiliger maken.