Dat sociale media krachtig zijn, daar weet ik alles van. Maar na het lezen van een artikel in de krant baart de laatste trend op deze platforms mij zorgen.

Volgens het artikel zou een Amerikaan het personeel van een pizzazaak hebben bedreigd nadat hij op sociale media een nepnieuws artikel had gelezen waarin ze beschuldigd werden betrokken te zijn bij een pedofielennetwerk. Om het allemaal nog bizarder te maken; Hillary Clinton zou aan het hoofd hebben gestaan van het nieuwsartikel. De Amerikaan besloot daarop om zelf op onderzoek uit te gaan en bedreigde, vervolgens, het personeel om meer te weten te komen.

Metname Facebook ligt onder vuur wanneer het aankomt op nepnieuwsartikelen. Aanvankelijk wilde Facebook oprichter Mark Zuckerberg niet erkennen dat nepnieuwsberichten op zijn sociaal media platform voorkwamen. Nadat het management van Facebook tegen deze stelling in opstand was gekomen, kwam Zuckerberg daar op terug. Toch blijft het lastig dergelijke nieuwsartikelen te bannen.

Het probleem is dat websites die dergelijke berichten publiceren, bestaan van de inkomsten die ze genereren dankzij de verschillende klikken. Hoe meer lezers op de website, hoe hoger de inkomsten uit de advertenties.
Dat sociale media een goede manier zijn voor bedrijven en organisaties om hun producten of diensten te adverteren is duidelijk. Maar het gaat wel lastig worden wanneer fictie en realiteit moeilijk te onderscheiden zijn. Hopelijk zullen de sociale media hier snel een oplossing voor vinden.