De omvang van het wagenpark op de zaak maakt dat ik overwoog om een leasecontract af te sluiten voor alle voertuigen. De leasecontracten kunnen echter verschillende clausules bevatten waarmee je jezelf aardig in de vingers kunt snijden.

Hier zijn vier zaken die je vooraf goed moet overwegen.

  1. Het wagenpark onderbrengen in een leasecontract zou goedkoper moeten zijn voor ondernemers. Ook zou het hen veel zorgen moeten besparen. Maar nu ik me zo in de contracten verdiep blijkt wel dat je de zaken vooraf goed moet overwegen.
  2. Bereken zorgvuldig het aantal kilometers dat je denkt dat er gereden gaat worden. Vergeet de privé kilometers niet! Zodra een voertuig meer dan 100.000 kilometers heeft gereden, zullen de onderhoudskosten te hoog worden.
  3. Wat wordt de looptijd van de overeenkomst? 48 maanden is een beetje de standaard, maar veel hangt af van het aantal kilometers je verwacht te maken en de waarde van het model voertuig dat je wilt rijden.
    Wat zal je brandstofverbruik zijn? Leasemaatschappijen praten graat over een theoretisch brandstofverbruik maar je betalingen zijn straks keiharde realiteit!
  4. Welke opties wil je overwegen? Zorg dat je alles laat opnemen in je leaseovereenkomst inclusief de kleur, stereo-installatie, wel of géén dakdragers, bediening op het stuur, winterbanden, trekhaak, vervangend vervoer, hulp bij pech onderweg, enz.

Ze zeggen wel eens dat een goede voorbereiding het halve werk is; dat geldt bij lease-contracten zeker!