Als vader van een zoon van vijf ontkom ik er niet aan om dit jaar vuurwerk af te steken met oud en nieuw. Zolang het maar hard genoeg knalt vindt hij het prachtig. Voor mij is het vooral belangrijk dat het veilig is.

Voor mij is het vooral belangrijk dat het vuurwerk veilig is. Daarom let ik op het volgende:

  • Ik spreek m’n talen maar de gebruiksaanwijzing moet in het Nederlands zijn. Dan weet ik dat het goedgekeurt is
  • Op de verpakking moet duidelijk staan dat het ook voor particulier gebruik is
  • Uit de verpakking of het vuurwerk moet duidelijk worden welke effecten ik kan verwachten
  • De naam en vestigingsplaats van de fabrikant moet duidelijk leesbaar zijn
  • Het vuurwerk moet een artikelnummer en productiejaar hebben
  • Het vuurwerk moet een CE-keurmerk goedkeuring hebben
  • Ik koop mijn vuurwerk alleen bij een erkende handelaar
  • Ik koop alleen vuurwerk uit de categorie F1; dat vuurwerk is geschikt voor personen vanaf 12 jaar
  • Ik koop maximaal 5 kg, ondanks dat ik 25 kg mag bezitten. Het moet wel leuk blijven en als het koud is wil ik weer snel naar binnen kunnen.

Natuurlijk heb ik een emmer zand bij de hand om vuur als gevolg van het vuurwerk te kunnen ‘blussen’ ofblindgangers die niet zijn afgegaan, dood te maken. Natuurlijk zorg ik er voor dat iedereen op afstand staat. Het enige dat ik dan nog kan doen is er voor zorgen dat alle rommel direct wordt opgeruimd.